>Vinveckan som varit – #43

11

>
Utsikten är det då inget fel på. Såväl Fjäderholmarna som Nacka syns från Mölna Strand där hon sitter och blickar ut. Jodå, Lidingö har sin alldeles egna
lille havfrue – eller havsfröken som statyn heter. För att undvika våra gäster från Köpenhamn drabbas av akut hemlängtan passerar vi henne för allmän beskådan under vår söndagspromenad på ön.

Fast nu har Rieslingfantasten Jesper sett till att saker och ting är som sig bör hemma genom att ta med sig fem läckra halvflaskor av livselixiret från Mosel; helgens provningshöjdpunkt med andra ord!


Mosel, Colares, Barbaresco och Alvariño; helgen bjöd på många vinupplevelser men den allra häftigaste stod nog ändå Borgogno för. En flaska Chinato som glömts bort några år möttes till en början av skepsis men visade sig ganska snart vara alldeles underbar!

När danskarna är på besök vankas bra vin! Välkommen läsa veckans vinkrönika – den 43:e i ordningen.

*


Årets skörd har tidigare nämnts i mina veckobrev. 2009 i Bordeaux har sett minst sagt lovande ut och nu när skörden är avklarad börjar man redan tala om en ny 2005:a! Pessac-slottet Domaine du Chevalier har redan bestämt sig; druvkvaliteten är den bästa de haft senaste 25 åren!

Och det stannar inte där! Nej då, årgångens storhet tycks gälla alla stilar; rött, vitt och sött. Sauternes har inte bara haft en riklig skörd; botrytis-angreppen har dessutom varit generösa och svampen har fått perfekta förutsättningar att frodas.

Så, någon måste vara sur och ogilla läget och de buttra stavas återigen engelsk vinhandel. Redan nu har brittiska handlare höjt ett varningens finger och uttryckt sin oro för att priserna drar iväg. Frågan är, trots kris och lågkonjunktur, om man kan hålla tillbaka en global och törstig mob som alla vill ha en del av kakan? Tröttnar aningen på gnällspikar från den engelska handeln som egentligen blott ventilerar sin besvikelse över att ha förlorat inflytande över Bordeaux….

*


2009 var det ja. Tyskland är lika entusiastiskt och jämförelser görs med 2007 redan. Så kära vinvän; vill du nollnio ska vara en del av din vinsamling så är rådet börja buffra stålar redan nu!

*


Vill ni vaccinera er mot den nya influensan men ogillar sprutor och eventuella biverkningar som att börja gå baklänges? Barolo Chinato är ert val! Den smaksatta Barolon dök upp i början på 1800-talet i Piemonte och rekommenderades av apotekare som kur mot influensaliknande sjukdomar. Snart en populär drink utan krav på sjukdomsbild utvecklade husen olika stilar och smaksatte med hemliga örtblandningar.

Borgogno’s exempelvis består av 39 olika örter som urlakats varvid extraktet tillsammans med socker tillsatts en minst sex år gammal Barolo Riserva.

Utan att säga alltför mycket, Borgogno’s Chinato är värd sin alldeles egna post, måste jag ändå få uttrycka min entusiasm; satan i gatan, vad gott!

*


November månad och Alain-hysterin har nått Sverige. Graillot’s Crozes-Hermitage må vara en oftast strålande Syrah, och en ytterst rimligt prissatt sådan, men det är fortfarande inte världens bästa vin som man närmast kan tro när vuxna människor köar och slåss om brödsmulorna. DRC i all ära, men Crozes-Hermitage?

Hetsen kring Alain’s vin är ett bra exempel på hur en marknad som den svenska, och alla aktörer runtomkring den, tar sig form. Alla provar, dricker och köper det samma vilket knappast i min värld uppmuntrar till nya upptäckter. Kanske en trygghet för många, och det har jag ingen rätt ifrågasätta, men en statisk marknad är i min värld trist och resulterar i en allt för tydlig likriktning bland oss konsumenter.

Samma viner släpps samtidigt över hela riket. Vinjournalister provar exakt samma drycker och skriver om dessa i sina respektive dagstidningar, tidsskrifter etc. När dessutom gemene mans tro på vinexperten är stark har vi en hysteri.

Det intressanta med Graillot är att det rycks från hyllorna oberoende av årgångens kvalitet för det har numer nått en nivå där det lever sitt eget liv och konsumenten köper för att man helt enkelt måste ha. Fascinerande är det och säg mig; är inte fenomenet intressant nog för en magisteruppsats i psykologi?

*


Förresten; alla ni Graillot-fans där ute. Visste ni grabben Graillot numer också gör sin egen Crozes-Hermitage? Maxime Graillot har nått framgång med sin Les Lises och även med den enklare Equinoxe. Finns att köpa i UK för en rimlig slant…

*


Visst gillar den Botrytis; Ungerns Furmint. En druva som är intimt länkad med Tokaj men som på senare år börjat dyka upp i andra skepnader också. Åtminstone här hemma för i Ungern har man länge druckit torr Furmint. Druvan svarar väl på fatlagring och experimenterandet är i full gång med att finna nya vägar för Furmint.

Kombinationen fat och druvans höga syra är spännande och inte minst har mästerproducenten Istvan Szepsy’s fatlagrade Furmint visat här finns potential i massor. Alla är emellertid inte fatade och den 2007:a jag stöter på från familjeegendomen Gróf Degenfeld har blott sett stål.

Så här har jag inte upplevt Furmint tidiare; det doftar av mineral, kryddhylla, gröna äpplen och påminner i sin smak om en syrarik Grüner Veltliner. Förvånansvärt mycket innehåll och skön matorienterad torr smak. Syrlig och kryddig avrundning. En minst sagt behaglig ny bekantskap.

Frågan är hur lätt det vore sälja en Furmint i Sverige? Viss draghjälp hade nog behövts, typ ros från en mäktig vinjournalist. EUR 7,65 hos Wein Weber.

(2007 Furmint Trocken, Gróf Degenfeld, 83 p)

*


Frågan just nu är hur många som lämnar. Utgående kontrakt på flera spelare och vissa är man säkert blott glad över att bli av med men andra motsatsen. Två har åkt till Vietnam för provspel och jag kan inte hjälpa fundera på hur intresserad man är av fotboll då. Hur mycket lockar klimatet, strandlivet och hur mycket lockar vietnamesisk inhemsk fotboll? Eller är det ett kall; en samaritgärning hjälpa landets fotboll framåt? Öööööh? Kanske bara bra dessa försvinner då man kan ifrågasätta vad som står högst upp.

Gårdagens kval till Allsvenskan förresten; Assyriska är ju bara för sköna! Lirar boll och vill spela sig ur alla situationer. Inget ont om Djurgården men jag ser med glädje AFF i högsta serien nästa år. DIF lär blott må bra av att börja om, rensa ut och starta en ny storhetstid?

*

Share.