>Vinveckan som varit – #49

2

>
Det är en ganska brant backe, utrustad med det obligatoriska guppet längst ner. Stortjejen har vuxit ur sin första pulka, som nu lillasyster ärvt, och den större modellen får snabbt upp farten när vi susar ner för backen. Pulkan vinglar till och jag får bidra med motlut för att vi inte ska åka i backen. Resultatet blir att det yr snö runt om oss och en stor del av det landar i nyllet på tösen. Snö i ansiktet är enligt två-åringen inget kul och står högt upp på värsta-jag-varit-med-om-listan. Pulka-åkning avslutad.

Leendet är dock snabbt åter när hon beskådar sin far åkandes ner för backen, hoppa över guppet, få framtyngd och kasa nerför branten medan snön yr runt skallen och fyller jackan. Bara att konstatera; vi skåningar är inte gjorda för snö.

Vad vi däremot kan är skapa rubriker i fotbollssverige! Fråga mig inte hur det gick till, men att hela Sveriges forne anfallsess Henrik Larsson numer är BoIS tränare är bara så häftigt! Att man dessutom fått in klassiske målskytten Hans Eklund som assisterande och har ex-proffset ‘”Snögge-Jögge” Pettersson som ansvarig för offensiva övningar vid träningen måste ju borga för en tokoffensiv a la Barca!

Veckans vinkrönika har svårt fokusera på vin utan drömmer mestadels om att Skånes randiga stolthet återigen ska visa att teknisk fotboll och kortpassningsspel regerar. I all eufori hamnar dessutom en julafton och Mise en bouteille hoppas, hoppas att det väntar ett hårt paket under granen….det var länge sedan sist.

*

Danska Vinavisen diskuterar huruvida begreppet Parker-poäng är missvisande eller inte. Det faktum att det ofta står RP och en poängangivelse får konsumenten att tro allas vår advokat provat vinet. Men icke; oftast är det någon av dennes medarbetare som står bakom och utan tvivel är detta en form av falsk marknadsföring.

Nu är Parker Points ett registrerat varumärke och kan väl till viss del rättfärdiggöra bruket av förkortningen RP. Men det är ändock svårt förstå varför en mans initialer ska anges när inte denna bedömt. Är det inte, som någon läsare föreslår, bättre hänvisa till Wine Advocate, Robert Parkers nyhetsbrev? Eller vill konsumenten rentutav bli vilseledd? Är det tryggt veta vinet man köper har fått RP-poäng framför AG-poäng (Antonio Galloni)?

*

Först blev jag irriterad. Lådan jag fick från Wein-Plus innehöll en 2005 Chateau Bouscassé. Dessutom hade de mage att ta EUR 14,90 för den mot Systembolagets 119 kronor. Tyskland som oftast står för de fina priserna!

Men så var jag på mitt lokala bolag och råkade slänga ett öga på den svenska Bouscassé. Annan etikett och då började jag fundera om vinet var exakt det samma? En svensk version av Bouscassé 2005 ordnades fram och provades blint mot den tyska nollfem-versionen.

Första överraskningen möts redan vid öppnandet. Medan den svenska varianten har en pressad kork och är mindre, så är den tyska flaskan en längre kvalitetskork! Det här bådar inte gott…

Ett gäng erfarna provare testade tyst och randomiseringen placerade den tyska versionen först ut. Här möttes man av en bra täthet i doften, mörk frukt, blåbär, fat, fuktig tobak/snus, lakrits och en fin grön ton. Bra fart i smaken som visar upp fin tanninstruktur, rejäl blåbärsfrukt, mörka chokladpraliner, kryddighet och ganska fin längd. Det är rena drag och ganska tufft i sin stil; vill vara elegant men når inte riktigt dit (88 p).

Glas två är för mig ett annat vin. Doften är lätt spretig, eller gles kanske är en bättre beskrivning. Det är stendammigt, mer åt röda bär hållet till, lätt stjälkigt och utan fokus. Jag är oerhört besviken redan nu i och med att den misstanke som födde provningsidéen har stärkts.

Smaken är inte alls så ren som i första glaset och dessutom är den inte i samma balans. Mer gröna inslag och så är glesheten där åter. Lite gammalmodigt stendammig, röd frukt som drar åt det lite snipiga hållet. Inte alls samma kraft och definitivt inte samma behagliga vin. Dock viss elegans. Skillnaden är ändock noterad (85 p).

Det som retar mig är att vinet marknadsförs och säljs som samma vin; 2005 Bouscassé, om än i olika länder. Diskussionerna om olika batches föds men vi kan inte bortse från det faktum att det är markant skillnad på förslutningen. Varför spara ner på en kork till Sverige men inte den som går till Tyskland?

Detta var inte samma vin för min del. Något har det sparats in på och frågan är om det har att göra med lanseringen av vinet i ordinarie sortiment? Någonstans får jag den där obehagskänslan att detta är vad som väntar oss konsumenter när kvantiteterna ska bli större och antalet lanserade viner färre nästa år; att det i slutänden riskerar medföra man som producent tänjer på vinerna. En bitter iakttagelse från oss alla kring bordet under en i övrigt fantastik vinkväll!

Finare Vinares kommentarer finner ni här.

*

Nästa tanke som omedelbart spinner vidare från ovan nämnda är hur ofta detta inte sker; att ett vin provas av vinexperter men att deras omdömen inte stämmer överens med verkligheten. I vissa fall tycks det vara extremt, såsom Jay Miller-härvan Sierra Carche, men fallen där man tullar lite bara, för att uppmuntra merförsäljning, måste ju ändå vara en hel del?

Givetvis är det bästa fatprov som skickas till provningar i exempelvis Bordeaux och det får åtminstone mig att fundera; vad är meningen med fatprover och poängbedömning om det ändå inte är samma vin i flaskan? Kanske det vore bättre, då särskilt för Bordeaux-industrin, att först låta vinerna provas och bedömas när de tappats på flaska?

*

Det nya Bordeaux är ett faktum, vare sig man gillar det eller inte. Jag provar Chateau Penin’s 2006 Les Cailloux, en Bordeaux Supérieur i modern tappning. Ren Merlot i seduktiv skrud och med lätt bärsöt frukt som fått ett år på nya Allier-fat är svårt att inte falla för! Det är omedelbar charm och alkoholen på 14% är inte störande på något vis men bidrar till att reducera Bordeaux-känslan. Hardcore-fans av Bordeaux lär bli besvikna men faktum är att stilen är resultatet av att nå en större publik än tidigare.

Onekligen ett mycket bra vin och utan tvivel sådant som måste ut på hyllorna i Sverige för att Bordeaux ska få en rennäsans och nå nya konsumentgrupper. EUR 12,85 (88 p).

*


Nu är jag inte positiv bara för att det står bois på etiketten. Nej, Mas de Boislauzons 2007 Quet är ett fantastiskt vin och jag är glad över att ha provat det (96 p). Intensiteten och fruktens närvaro är hårresande läcker men det går inte att bortse från att stilen väcker läger. Kanske är det rädslan för att alkoholen tar över allt mer i det moderna vinmakandet? Eller är det bara vetskapen, för nog fasen var det 16% i mången Chateauneuf även förut? Etiketterna och kontrollerna var inte lika nitiska bara?

En varning är ändå på sin plats. Drick Quet över två dagar – annars riskerar du efter en flaska se den något suddigt:

*


Årets krönikesummering närmar sig och redan nu kan jag konstatera 2009 har bjudit på många storartade vinupplevelser. Livet i sig har naturligtvis också bjudit på den bästa möjliga lyckan men innan den vinösa summeringen fick vi till en sista “bring your own bottle”-träff hos Frankofilen.

Och visst var det en storslagen grande finale, även om inledningen gjorde oss lite oroade. För hur kan man bygga vidare på 1983 Mouton-Rotschild i första glaset, följt av 1982 Gaja Barbaresco?

Nu visade det sig fungera alldeles utmärkt och kvällen överöste oss med personliga viner; allt från läcker Coca Cola-Barbaresco, mjukporrigt uppklädd Brunello di Montalcino, till en dubbel påhälsning av Mister Brett. Det här blir inte lätt sammanfatta….årets bästa vin, största överraskning och så vidare. Tror det behövs en julhelg till att fundera över detta….

*


Behöver jag nämna BoIS avslutningsvis? Nej, Henke Larsson får räcka!

*

Share.