>Vinveckan som varit – #51

0

>
Nytt år och nya förhoppningar! Inga löften har utbasunerats; blott några
‘jag borde…’. På vinfronten kretsar dessa som vanligt kring Bourgogne och att konsumtionsfrekvensen av nämnda viner borde accelerera. Men varför stanna där? Även tyskarna, jänkarna och kiwisarna kan ju hantera druvan, så årets jag borde blir således; mer Pinot Noir från jordens alla hörn på Mise en bouteille!

2010 känns spännande i många avseenden. Det gångna året bjöd på härliga bekantskaper och många stora och personliga viner. Kan det nya året matcha det gångna; eller till och med överglänsa? Förutsättningarna är minst sagt goda och startar på allvar i februari när Madeira står på programmet. Annars är onekligen nollniornas förväntade storhet i fokus; inte minst lär maj månad, och en primeur-försäljningen, ge oss en vink vad vi kan förvänta oss, särskilt då av Bordeaux.

Årets första veckobrev, det 51:a i ordningen, avrundar helgerna som varit och börjar så sakta känna sig för på 2010. Välkommen att läsa årets första nyhetsbrev!

*

Vad kan du om Sämling, eller Sämling 88 som det ibland står på etiketten? Låter kanske inte alltför upphetsande och faktum är att bakom det österrikiska namnet återfinns den lika oromantiska tyska Scheurebe. En korsning där Riesling är ena parten, den andra är fortfarande inte identifierad. Länge trodde man det var Silvaner men DNA har visat så icke är fallet. Scheurebe har främst blivit synonymt med söta viner då de torra tenderar tappa syra och bli lite väl klumpiga. Undantag finns och inte minst Müller-Catoir är väl ett strålande sådant.


Så när annandagens danska julmiddag är avklarad och blott desserten återstår, känns det som läge för en Sämling 88. Julgröten är utbytt mot en halloncheesecake och en mogen Trockenbeerenauslese från firma Münzenrieder och år 2000 får ledsaga. Och vilken skön kombination det visar sig bli! Den krämiga och sötsyrliga kakan är perfekt till vinet som visar upp skön mognadston med aprikoser, grape, honung och botrytis. Det är oljigt, lätt syrligt och nektaraktigt i sin karaktär utan att falla utanför ramen och bli baktungt. Vilken kul upplevelse och kanske ännu ett ‘jag borde’….dricka mer österrikiskt (90 p)!

*


Förresten; stort tack för flaskan Michel! Frågan är om jag någonsin hade ryckt en Sämling 88 från hyllan i butiken….innan denna bekantskap då vill säga!

*


Årets avslutande hummer serverades som sallad med stjärtpartiet naturellt på toppen. En sallad med generösa mängder grön sparris, aromatiska salladsblad, körsbärstomater och en gnutta dragondijon i majonäs ställde krav på vinet. Det blev således till att försöka något helt nytt, åtminstone till hummern. Fram åkte Grafen Neippergs knastertorra 2007 Muskateller från Württemberg som visade varför just nämnda druva är bäst till sparris!


Vinet är redan recenserat här men visst blir man glad när man vågar bryta barriärer och testa nytt. För även en vinnörd blir lätt konservativ i sina vinval till mat och hamnar i slentrian.

*


Decanter har en genomgång av 2007 Cru Bourgeois och resultatet är ganska intressant läsning. Inte för att en majoritet av smakpanelen fann dem behagliga, charmiga och lättdruckna även om det var tal om en svag årgång. En provare fann dem varandes behagliga lunchviner och en annan vart förvånad över att man gjorde Beaujolais i Bordeaux.

Det var ändå deltagande Steven Spurrier som främst stack ut genom att kalla provningen en av de sämsta Decanter någonsin arrangerat. Vinerna var, enligt Spurrier, tunna, gröna och saknade personlighet och friskhet. Men tuffaste kritiken levererade Steven när han anklagade sina provningskollegor för att skydda Bordeaux, något han ansåg knappast var försvarbart. Särskilt när slottsherrarna i Bordeaux, enligt Spurrier, har så pass gott om stålar att de borde kunna producera långt bättre vin, även ett år som 2007.

Jag säger bara; Go Steven, Go Steven! Det bästa och mest ärliga jag läst i Decanter på bra länge!

*


Nyårsafton hade förvisat oss till hemmaplan då stortjejen fortfarande var i inledningen av sin penicillinkur och således var en smittfara, vilket i sin tur innebar kraftiga begränsningar i vad som kunde öppnas.


Ett glas Muskateller till hummern, ett glas Monte d’Oiro Reserva till fågeln, och då det kändes trist öppna en hel flaska Champagne och förpassa merparten till kylen, togs beslutet tidigt att istället avsluta med ett glas Madeira!

Tolvslaget firades så storstilat det bara går, då vi hade dekanterat en 1910:a Sercial, sannolikt från Barbeito’s. Känslan som infinner sig när man står där med ett glas 1910 i näven, och firar det nya året, 2010, är överväldigande och skänker perspektiv på tillvaron så det förslår!


Inlägg kommer när 1910:ans klass åter fått mig att landa i vardagen!

*


Många länder startar nu sina utförsäljningar och detta gäller även hos många vinhandlare. Tidigare har vi mest fått stå där och titta på, innan EG-domstolen ändrade på förmynderiet, som de dumma kusinerna från landet. Men nu är det en annan giv och varför inte börja med att kika vad engelska BBR erbjuder på tisdag när deras årliga rea startar. Rabatterna kan vara riktigt generöst tilltagna så vänta inte för länge om ni är intresserade. Klockan 10, CET, startar det!

*

Ny vänsterback in från Trelleborgs FF, Mikael Bengtsson. Vänsterdojor växer knappast på träd så en kille med 45 allsvenska matcher bakom sig är ett kap för Henke Larssons BoIS. När dessutom rutinerade Joakim Persson förlängt ett år har klubben ett par erfarna att stötta alla ynglingar. Och vem vet; skulle alla anfallare vara skadade kanske Henke själv drar på sig den randiga tröjan?

*

Share.